Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(DOWNLOAD) "Historiens vita flÀckar" by Maria Ripenberg # eBook PDF Kindle ePub Free

Historiens vita flÀckar

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: Historiens vita flĂ€ckar
  • Author : Maria Ripenberg
  • Release Date : January 03, 2020
  • Genre: Nonfiction,Books,History,
  • Pages : * pages
  • Size : 1648 KB

Description

Sveriges historia har vita flĂ€ckar – det tydliggör denna genreöverskridande berĂ€ttelse om konungariket Sveriges relationer till de frĂ€mmande. Maria Ripenberg avslöjar hur den svenska rasism som vi idag kan bevittna vilar pĂ„ en historisk grund som under lĂ„nga tider varit okĂ€nd/förtigen. Författaren blandar en personlig berĂ€ttelse med djupdykningar i bland annat Sveriges deltagande i slavhandeln, kolonisering av SĂĄpmi och episoderna med de svenska kolonierna i Nordamerika och i VĂ€stindien. Framför allt kan hon peka pĂ„ hur den europeiska koloniseringen grundad pĂ„ slavhandel genomsyrade ocksĂ„ vad man kan kalla den svenska diskursen frĂ„n 1600-talets mitt och framĂ„t. Den historiska framstĂ€llningen vilar pĂ„ solid vetenskaplig grund dĂ€r bĂ„de nyare och Ă€ldre forskning Ă„beropas.
HÀr presenteras tidigare okÀnt och/eller föga uppmÀrksammat stoff som ger ett nytt perspektiv pÄ dagens stÀndigt debatterade frÄgor om rasism och om migration. Det Àr en föga smickrande bild av svensk historia som blottlÀggs. Precis som de stora koloniala makterna, var Sverige med och byggde sitt vÀlstÄnd pÄ handel med mÀnniskor.
Det viktiga budskapet förmedlas pÄ ett sÀtt som stÄr i kontrast mot de mörka historierna som hÀr förs fram. SprÄket flyter lÀtt och lÀsaren engageras i alla drabbade mÀnniskors öden. HÀr finns spÀnning, sorg och fasa som vÀcker medlidande.
Maria Ripenberg Àr journalist och filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet.


PDF Books Download "Historiens vita flÀckar" Online ePub Kindle